NIEUWS

ONVERWACHTE WENDING TIJDENS FINALERACES OP ASSEN

De Ramshoek is onbetwist de spannendste bocht op het TT-circuit van Assen. Juist in deze hoge snelheidscurve werd Wolf Nathan verrast door de FE Racing Porsche GT3 Cup. De Porsche brak uit, belandde met hoge snelheid in de bandenstapel en is toe aan grootschalige reparatie. Toch racete Wolf wel degelijk. Land Motorsport haalde 450 kilometer verderop een Porsche uit de eigen werkplaats.

“Ik weet nog steeds niet wat er is gebeurd. Ik deed niets anders dan de ronde ervoor. Misschien dat er wat olie lag”, vertelt de voorman van FE Racing over zijn crash in de tweede vrije training. “Het gaat hard daar. Ik zat in de toerenbegrenzer van de vijfde versnelling. Dan is het even gas los, lichtjes de rem aantippen, insturen en weer gas erop. Alleen nu sprong ‘ie ineens weg.”

Wolf Nathan stapte ongedeerd uit de Porsche, maar de volbloed zelf was er minder aan toe. Het chassis heeft de nodige oorlogswonden na de forse impact met de bandenstapel. “Ik dacht dat mijn weekeinde erop zat, maar de mannen van Land Motorsport boden aan om hun eigen Porsche op te halen. Geweldig toch?”

Drie kwartier voor de race op zaterdag arriveerden de monteurs vanuit Duitsland met de stand-in racer. Buiten het afstellen van stoel en veiligheidsgordels was er geen tijd om te wennen. Wolf ging meteen met de 2008 Porsche 911 GT3 cup de wedstrijd in. “Deze Porsche is een jaar ouder dan mijn eigen exemplaar en heeft bijvoorbeeld een minder krachtige motor. En dat merk je.”

Toch had Wolf het best naar mijn zin. “Deze auto had natuurlijk geen voorzieningen om het strafgewicht van 85 kg mee te nemen, dus kon ik heerlijk laat remmen en de auto de bocht in laten glijden.” Het ontbreken van de verplichte ballast had een keerzijde: FE Racing moest op zaterdag en zondag respectievelijk 50 en 35 seconden extra stil staan bij de pitstop.

“Beide wedstrijden lag ik voor de stop op een vierde plaats in de Supersport 1, maar daarna reed ik door de extra strafseconden in niemandsland. En dat is natuurlijk niet echt leuk”, stelt Wolf, die dit weekeinde alleen racete omdat teammaatje Jaap van Lagen op Hockenheim actief was in de Porsche Carrera Cup. “Als coureur wil je natuurlijk aanvallen en duels uitvechten. Daarom race je!”

Met een achtste en zesde plaats in de Supersport 1 klasse kreeg het finale weekeinde een andere wending voor het kampioensteam. “Het deed me wel goed dat ik op zondag mijn snelste tijd met deze Porsche met een seconde verbeterde. Ik was positief verbaasd hoe snel ik me thuis voelde in een vreemde auto. Die ervaring neem ik toch maar mooi mee.”

Foto's: Joël Vanderzijpen en Roel Louwers/Photoreplay.nl