NIEUWS

GEWELDIG DEBUUT IN PORSCHE SUPERCUP

Voor de allereerste keer in haar bestaan nam FE Racing dit weekeinde deel aan de Porsche Supercup. Op Spa-Francorchamps brachten de technici van Land Motorsport drie Porsches 911 GT3 Cup in stelling voor Jaap van Lagen, Wolf Nathan en gastrijder Biense Dijkstra. Met een derde plaats gaf Jaap van Lagen het debuut van FE Racing in de eredivisie direct glans.

Racen op Spa-Francorchamps is altijd een sensatie. In combinatie met de aantrekkingskracht van de Porsche Supercup als onderdeel van het Formule 1-voorprogramma ontstaat een prachtig affiche.

Wolf Nathan kwalificeert zich op de 21ste plaats in een veld van 25 auto’s. “Het had veel beter gekund. Ik dacht dat ik genoeg afstand had genomen, maar in de laatste drie bochten van m’n vliegende ronde zat ik toch weer achter een langzamere rijder”, baalt de FE Racing teameigenaar lichtelijk. “Jammer, want Land Motorsport had me weer een topauto meegegeven en de tips van Jaap bleken ook goud waard.”

Jaap van Lagen zelf blijkt zeer snel onderweg. Bij zijn eerste Supercup optreden sinds 2010 meldt hij zich direct bij de besten. “Ik had de pole kunnen hebben, maar ik verremde me iets bij de Busstop Chicane.” Na een volgende snelle ronde maakt de snelste man van FE Racing een strategische keuze. Hij spaart zijn tweede set nieuwe slicks voor de race. Na een aanvankelijke vierde tijd rolt er voor Jaap een zesde startpositie uit.

Biense Dijkstra, de Friese gastrijder van FE Racing, geniet met volle teugen van zijn debuut in de Porsche Cupracerij en komt tot een 25ste tijd in de voor hem onbekende Porsche GT3 Cup.

In de race maakt Jaap een wereldstart door op te schuiven van de zesde naar de vierde plaats. Hij profiteert daarbij van zijn bandentruc, maar niet zoveel als gehoopt als gevolg van de gele vlag situatie na de crash van Jeroen Mul. “Ik ben flink van het gas gegaan om niet zoals vorige week tegen een tijdstraf aan te lopen.” De hele wedstrijd kan de FE Racing coureur het tempo van kampioenschapsleider Kevin Estre goed volgen.

In de allerlaatste ronde waagt Jaap een spectaculaire aanval op Estre voor plaats drie, waarbij de Fransman al in de bocht der bochten Eau Rouge onder druk wordt ingezet. Bij Les Combes zet Jaap zijn 450 pk sterke Porsche ernaast, komt ervoor maar snijdt de chicane af en geeft de plaats weer terug. “Bij het ingaan van de volgende bocht maakte Estre een foutje en kon ik alsnog binnendoor prikken.”

Het bezorgt FE Racing bij het debuut in de Porsche Supercup direct een podiumplek, achter winnaar Nicki Thiim en René Rast. Samen met Jaap staan zo de sponsoren Nathan  Import/Export, Uponor, Visietech, GAC en Alpha Innotec direct op het podium in de eredivie van het racen met Porsches.

Wolf Nathan finisht als twintigste, onder meer na een spectaculaire inhaalmanoeuvre op Hans-Guido Riegel. “De race liep niet helemaal zoals gehoopt, maar het was wel gewoon gaaf. Het smaakt naar meer.” Biense Dijkstra racet met een grote grijns naar de 23ste plek, waarbij de Friese ondernemer in de wedstrijd nagenoeg zijn kwalificatietijd evenaart.