NIEUWS

FE RACING WINT OOK NIEUWJAARSRACE!

FE Racing is het nieuwe jaar begonnen zoals het vorige eindigde: met een fraaie zege. Wolf Nathan, Jaap van Lagen en de V8 Star combineerden opnieuw snelheid met betrouwbaarheid en lieten alles en iedereen achter zich tijdens de traditionele Nieuwjaarsrace op Circuit Park Zandvoort.

Na de zege in de Zandvoort 500 stonden Wolf en Jaap opnieuw op het podium als winnaars in deze tweede race van het Winter Endurance Kampioenschap. Wie de feiten beschouwt (pole position, snelste raceronden en een marge van twee ronden (!) op de nummer twee), vermoedt een eenvoudige zege, maar niets is minder waar.

Organisatoren DNRT en Circuit Park Zandvoort kruiden de eerste race van het jaar traditioneel met een finish in het donker. En in het duister ziet de duinenpiste er opeens heel anders uit. “Sterker nog: ik zag af en toe geen fluit. Ik moest me oriënteren op de reclameborden langs en boven de baan”, schetst Wolf Nathan.

Ook zijn ervaren teamgenoot Jaap van Lagen worstelde in de duisternis. “Ik heb al duizenden ronden op Zandvoort liggen. Desondanks vond ik het rijden in het donker echt een lastig klusje. In de Bocht zonder Naam en de Audi S-bocht was het gissen en gokken. Je zag vrijwel niets.”

De eerste hindernis lag in het raceklaar krijgen van de V8 Star na een akkefietje van Jaap in de trainingen. Hij was net de pitstraat uit en merkte bij het aanremmen voor de Gerlach een diep rempedaal. Een keer extra pompen om druk op te bouwen zorgde voor blokkerende achterwielen. De V8 brak uit, kwam op het gras en schoof de banden in.

“De oorzaak bleek een defecte hoofdremcilinder”, vertelt Wolf. “De auto lag flink aan stukken, maar het team van Mad & Daring heeft echt een superjob geleverd. Ik dacht even dat we niet meer zouden racen. Zeker niet nadat bleek dat het chassis ook geraakt was.”

FE Racing was echter wel degelijk van de partij. Jaap van Lagen reed vanaf de start weg bij de concurrentie en ging daarbij 3 seconden sneller dan iedereen en verbeterde zijn eigen pole position tijd. Wolf Nathan nam de tweede stint voor zijn rekening, maar was niet  heel gelukkig met zijn eigen rijden. “Ik kwam niet echt in het ritme. Tijdens de Zandvoort 500 ging het stukken beter.”

FE Racing zakte tijdelijk terug naar de tweede plaats achter Hoevert Vos en David Hart, totdat dit duo uitviel met een elektronisch probleem aan hun sterk gemodificeerde V8 Star. Met ruime marge bracht Wolf Nathan de FE Racing V8 na vier uur racen naar de finish.

Jaap van Lagen: “Wolf verdient een compliment, want in het donker is het echt opletten. Je zit zomaar tegen een langzamere deelnemer aan omdat iedereen minder zicht heeft.”

Dankzij de tweede zege op rij leidt FE Racing het Winter Endurance Kampioenschap.

“We hebben de lijn van 2011 gewoon doorgetrokken. Geweldig om opnieuw te winnen. Met een beetje geluk misschien, maar om überhaupt al te kunnen racen waren we al een heel avontuur verder”, besluit een dolblije Wolf Nathan.

 

Uitslag Nieuwjaarsrace 2012:

1. Wolf Nathan & Jaap van Lagen (FE Racing V8 Star) 108 ronden in 4:02.25,209 (115,12 km/u).

2. Roger Grouwels & Henk Haane (Porsche 997 GT3) op 2 ronden.

3. Daan Meijer & Koen Bogaerts, (Porsche 996 GT3) op 2 ronden.

 

Stand Winter Endurance Kampioenschap na twee races:

1. Wolf Nathan & Jaap van Lagen, 40 punten

2. Eva Harkema & Paul Harkema, 28 punten

3. Luc Braams, 26 punten